Dietetyk, czyli zawód, w którym nie chodzi tylko o dietę

Ostatnie lata przyniosły duże zainteresowanie właściwym odżywianiem. Spore oblężenie przeżywają także zajęcia, na których wykładana jest dietetyka. Studia z tego zakresu to wstęp do profesjonalnego doradztwa żywieniowego. We właściwie zbilansowanej diecie chodzi jednak o znacznie więcej – trwałe zmiany kulinarnych nawyków. Czy jeden zawód jest w stanie zagwarantować aż tak wszechstronną pomoc?

Pod mniej lub bardziej fachowym okiem

Dieta zwykle jest utożsamiana z rygorystycznym wyrzekaniem się wielu produktów. Tymczasem chodzi po prostu o określony sposób odżywiania się. Jej właściwy kierunek powinna nadawać wyłącznie osoba kompetentna, która wie, na czym polega dietetyka. Studia w tym kierunku to najwłaściwsza decyzja dla tych, którzy na poważnie traktują swoje zajęcie. Niestety, praktyka pokazuje, że na rynku jest wielu samozwańczych dietetyków, chętnie podejmujących się analizy cudzego talerza. Ich wiedza to efekt kursów weekendowych, najczęściej wirtualnych, na których wiele zagadnień jest potraktowanych ogólnikowo lub też nie ma ich wcale. Potencjalni klienci takich „fachowców” mogą nie tylko nie znaleźć rozwiązania swoich kłopotów, ale także nabawić się dodatkowych.

Kompetencje miękkie

Tymczasem dietetyka, studia z tego zagadnienia, to ciągła praca z człowiekiem. Jego nawykami, ale także charakterem. Z tego powodu dietetyk musi mieć w sobie wiele empatii i zrozumienia, czyli tak zwanych kompetencji miękkich. Profesjonalne układanie indywidualnych diet nigdy nie odbywa się na zasadzie kopiowania tych samych jadłospisów kilku osobom. Wszystko jest dostosowane do trybu życia, chorób, tolerancji pokarmowych oraz wieku. Ponadto, problemy żywieniowe (w tym otyłość) mają różnorakie podłoże, które trzeba znaleźć i przeanalizować. Problemy natury psychologiczno-emocjonalnej zwykle nasilają nieprzyjemne dolegliwości. Dopiero ich eliminacja przynosi ulgę. Dobre nastawienie samego zainteresowanego dietą to za mało. Musi mu towarzyszyć fachowe doradztwo dietetyka.

Psycholog, lekarz, edukator

Dietetyka, studia w tym zakresie, to wyzwanie dla prawdziwych pasjonatów. Dietetyk ma ogromną wiedzę o swoich pacjentach. Prowadzi dokumentację medyczną, dostosowując dietę do konkretnego etapu leczenia (na przykład po antybiotykoterapii lub bardziej inwazyjnych lekach). Bardzo często jego rolą jest także edukowanie, uświadamianie, jak funkcjonuje organizm i skąd się biorą ewentualne problemy. W przypadku placówek, zatrudniających dietetyka, jego rola poszerza się jeszcze bardziej. Odpowiada on za nadzór nad prawidłowością przebiegu technologicznego poszczególnych etapów przygotowania potraw. Dietetyk musi więc mieć wiedzę z technologii żywienia, anatomii, psychologii, fizjologii i wielu pokrewnych dziedzin. Jego edukacja nie ma charakteru zamkniętego, zawsze jest coś, czego trzeba się douczyć.

Studia w zakresie dietetyki cieszą się sporym zainteresowaniem. Są dostępne w wersji dziennej lub online. Każda z tych opcji oznacza dla studenta wiele godzin nauki i pozyskiwana cennej wiedzy.

Dietetyk, czyli zawód, w którym nie chodzi tylko o dietę
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here