Resource 2.0 – w chorobie pewność odżywiania dużo zmienia

W okresie choroby niejednokrotnie poszukujemy informacji, jak pomóc sobie w walce z tym przeciwnikiem i szukamy sposobu na wzmocnienie organizmu. Nie zawsze pamiętamy o tym, jak ważnym wsparciem może być żywność medyczna. Dowiedz się o niej więcej!

Żywność medyczna to żywność, która została stworzona dla osób, które ze względu na stan zdrowia nie są w stanie przy pomocy standardowych produktów dostarczyć sobie wszystkich składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Ma to najczęściej miejsce u osób, u których w wyniku choroby występuje ograniczona, upośledzona lub zaburzona możliwość przyjmowania, trawienia, wchłaniania i wykorzystania pokarmów lub konkretnych składników odżywczych. Ponadto, lekarz może zaproponować stosowanie takiej żywności, jeśli zaobserwuje u nas objawy niedożywienia, niezamierzoną utratę masy ciała czy trudno gojące rany. Jest ona także stosowana w okresie okołooperacyjnym zarówno jako element przygotowania do zabiegu, jak i wsparcie rekonwalescencji.

Co wchodzi w skład żywności medycznej?

Żywność medyczna, tak jak tradycyjne produkty, może zawierać białko, tłuszcz, węglowodany oraz wszystkie witaminy i składniki mineralne. Różni się z kolei tym, że składniki te występują w niej w celowo dobranych formach i w ściśle określonych wzajemnych proporcjach.

Żywność medyczna może mieć różne właściwości. Ta wysokoenergetyczna dostarcza z każdym mililitrem ponad 1,2 kcal. Wysokobiałkowa z kolei ponad 20% energii z białka. Immunożywienie, obok energii i białka, stanowi źródło większej ilości składników wspierających działanie układu odpornościowego. Każdy z rodzajów żywności medycznej może być kompletny pod względem odżywczym, co oznacza, że stanowić może zarówno element jadłospisu, jak i jedyne źródło pożywienia dla osoby chorej. Warto wiedzieć, że żaden tradycyjny, pojedynczy produkt spożywczy, nie jest w stanie dostarczyć człowiekowi wszystkich składników, których on potrzebuje. Żywność medyczna zazwyczaj występuje w formie doustnych preparatów odżywczych w różnych wariantach smakowych o płynnej konsystencji przypominającej produkty mleczne albo w formie proszku.

Poznaj Resource 2.0

Dostępna w aptekach stacjonarnych i internetowych linia produktów Resource 2.0 to wysokoenergetyczna żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, która jest kompletna pod względem odżywczym, dzięki czemu może być nawet jedynym źródłem pożywienia. Jej główne zadanie to wspieranie osób chorych ze zwiększonym zapotrzebowaniem na energię w walce z niedożywieniem lub ochrona przed jego rozwojem. Wysokoenergetyczny Resource 2.0 w każdej butelce zawiera aż 400 kcal, czyli tyle ile dostarcza średniej wielkości obiad.

Ponadto, w swoim składzie zawiera wysokiej jakości białka pochodzące z mleka. Z tego względu, Resource 2.0 dedykowany jest osobom potrzebującym solidnej porcji energii. Można tu wymienić pacjentów onkologicznych tracących szybko masę ciała czy osoby w podeszłym wieku z obniżoną masą ciała. Produkty z linii Resource, tak jak każdą żywność medyczną, należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami lekarza, który ma możliwość dostosowania wskazań do indywidualnego stanu zdrowia. Ze względu na ogromny wpływ smaku żywności medycznej na jej skuteczne i regularne stosowanie, Resource 2.0 jest dostępny w kilku wariantach – o smakach: waniliowym, morelowym, ananas-mango, czekolada-mięta.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.

Resource 2.0 – w chorobie pewność odżywiania dużo zmienia
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here