Witamina B12 – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?

Witamina B12 jest niezbędna do rozwoju większości komórek w organizmie. Niedobór tej witaminy w organizmie człowieka może spowodować poważne problemy zdrowotne, zwłaszcza ze strony układu neurologicznego.

Rola witaminy B12

Witamina B12 bierze aktywny udział w syntezie komórek szpiku kostnego oraz ma duże znaczenie przy produkowaniu czerwonych krwinek. Jej ważną rola jest także synteza homocysteiny, co jest istotne przy powstawaniu miażdżycy. Warto wspomnieć także o tym, że witamina B12 przyczynia się do prawidłowego kształtowania układu kostnego. Witamina B12 znacząco wpływa także na kondycję psychiczną człowieka. Zapobiega ona osłabieniu i przewlekłemu zmęczeniu. Poprawia pamięć i koncentracje. Gdy jej poziom jest bardzo niski mogą pojawić się objawy przypominające depresję. Z tych właśnie względów należy regularnie oznaczać poziom witaminy B12 za pomocą badania laboratoryjnego.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B12 i skąd ją czerpać?

Każdego dnia zdrowy organizm potrzebuje witaminę B12 w ilości 10-15 mikrogramów na dobę. W pożywieniu witamina B12 znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Należy, więc spożywać ryby, sery, jaja, wędliny. Poleca się szczególnie jedzenie ryb takich jak: śledź, pstrąg czy makrela. Oprócz tego spora ilość witaminy B12 znajduje się w drożdżach. Osoby, które mają zaburzone wchłanianie tej witaminy na przykład z powodu zanikowego zapalenia żołądka powinny przyjmować ją w formie zastrzyków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj