Witamina B6 – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?

Rola witaminy B6 w organizmie ludzkim

Witamina B6 jest niezbędna do produkcji białek, węglowodanów i tłuszczy. Jej odpowiednie stężenie pozwala na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego oraz krwionośnego w szczególności czerwonych ciałek krwi. Magazynowanie witaminy B6 odbywa się w mięśniach. Warto też podkreślić, że jej odpowiednie stężenie zapobiega między innymi tworzeniu się kamieni nerkowych, redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy też wpływa korzystnie na kondycję skóry i włosów. Witamina B6 wspomaga pracę do mózgu do produkcji neuroprzekaźników co jest wielce pomocne w leczeniu depresji.

Gdzie występuje witamina B6

Bogatym źródłem witaminy B6 jest mięso oraz ryby. Występuje także w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Bogatym źródłem witaminy B6 są także rośliny strączkowe takie jak fasola, soczewica, groszek czy soja. Również papryka czerwona, brokuły, szpinak czy ziemniaki są warzywami bogatymi w jej zasoby. Owoce takie jak banany czy awokado także zawierają w swoim składzie witaminę B6. Możemy ją także spotkać w produktach pochodzących od zwierząt np. jajach czy wszelkich produktach mlecznych.

Dawkowanie witaminy B6

Zapotrzebowanie na witaminę B6 jest zależne do wieku i płci. Przekroczenie zalecanej dawki dobowej może mieć negatywny wpływ na układ nerwowy.

Witamina B6 – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here