Witamina K – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?

Rola witaminy K w organizmie ludzkim

Witamina K jest zbędna do produkcji protrombiny, czyli glikoproteiny produkowanej w wątrobie, odpowiedzialnej za procesy krzepnięcia krwi. Dodatkowo odpowiada za wychwyt wapnia przez układ kostny. Regularne przyjmowanie witaminy K w odpowiednio dobranych dawkach może znacznie ograniczyć ryzyko rozwoju osteoporozy lub choroby nowotworowej. Witamina K wykazuje również działanie przeciwbólowe i właściwości przeciwzapalne. Ma także działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.

Gdzie występuje witamina K

Witamina K występuje o zielonym zabarwieniu czyli: brokułach, szpinaku, salacie i brukselce. Dodatkowo bogatym źródłem tej witaminy są truskawki, brzoskwinie i olej sojowy. Dobrym źródłem witaminy K są niektóre orzechy, kalafior a także kapusta i kalafior. W mniejszych ilościach występuje także w żywności pochodzenia zwierzęcego np. jajach, mleku i jego przetworach oraz wątrobie wołowej. Również produkty zbożowe mogą dostarczyć odpowiednie ilości witaminy K. W przypadku stwierdzenia jej niedoboru należy uważnie przyjrzeć się diecie i zweryfikować czy jest poprawnie zbilansowana.

Dawkowanie witaminy K

Zapotrzebowanie na witaminę K jest zależne od wieku, płci i ogólnego stanu fizycznego organizmu. W stanach niedożywienia, choroby nowotworowej czy też aktywnej choroby wątroby występuje zwiększone zapotrzebowanie na nią.

Witamina K – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here