Alkohole cukrowe

,,Cukrzyk to osoba, która nie może jeść cukru” – niejeden diabetyk na pewno spotkał się z takim stwierdzeniem i chociaż nie jest ono do końca słuszne, jest w nim ziarenko prawdy. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na zbilansowanym doborze produktów, a także na OGRANICZENIU spożywania węglowodanów prostych (jednocukrów), do których zalicza się m. in. sacharozę, czyli biały cukier kuchenny. Czy zasada ta oznacza brak możliwości „osłodzenia” sobie życia z cukrzycą? Otóż nie! Z pomocą dla wszystkich diabetyków będących miłośnikami łakoci przychodzą alkohole cukrowe.

Czym są alkohole cukrowe?

Alkohole cukrowe to substancje słodzące z grupy polioli, które miano „alkoholi” zawdzięczają strukturze chemicznej i nie mają nic wspólnego z alkoholem etylowym zawartym w napojach alkoholowych. Spodziki tego typu stanowią bardzo dobry zamiennik cukru, ponieważ są o wiele mniej kaloryczne i nie powodują znacznego wzrostu stężenia glukozy we krwi. Do alkoholi cukrowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym należą ksylitol, erytrol i maltitol. Alkohole cukrowe są w około 90% tak słodkie jak biały cukier, a mimo to ich kaloryczność jest niższa o połowę (1g sacharozy zawiera 4 kalorie, a 1g np. maltitolu – 2,1 kalorii). Poza przemysłem spożywczym, właściwości alkoholi cukrowych wykorzystywane są również m.in. w przemyśle farmaceutycznym, wykorzystując ich właściwości higroskopijne do produkcji niektórych leków i suplementów diety.

Alkohole cukrowe w diecie cukrzycowej

Należy pamiętać, że mimo iż alkohole cukrowe są mniej kaloryczne, a wartość ich indeksu glikemicznego jest znacznie niższa, nie oznacza to, że nie będą miały żadnego wpływu na poziom glukozy we krwi. O ile spożycie umiarkowanej ilości produktów zawierających poliole nie powinna stanowić problemu, duża ilość tego słodzika będzie miała wpływ na wzrost glikemii. Powodem dla którego alkohole cukrowe polecane są cukrzykom jako substytut cukru jest fakt, iż mimo słodyczy jaką nadają żywności i napojom, zachowują się podobnie do węglowodanów złożonych (wielocukrów) – podnoszą poziom cukru we krwi łagodnie i niegwałtownie, a ponadto nie powodują znacznych „skoków” glikemii po posiłkach.

Skutki nadużycia alkoholi cukrowych

Jak wiadomo, wszystko w nadmiarze może zaszkodzić. Nie inaczej jest w przypadku alkoholi cukrowych, których duża ilość w organizmie może powodować wzdęcia oraz biegunki. Przyczyną takich dolegliwości jest fermentacja zalegających w jelitach polioli (informacja ta powinna być szczególnie brana pod uwagę przez osoby z zespołem jelita drażliwego).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj