Chyba nikt z nas nie lubi chorować i chodzić do lekarza. Później jeszcze bardziej bolą nas wydatki w aptece – nawet zwykłe tabletki na gardło, syrop na kaszel i coś na zmniejszenie gorączki mogą znacząco obciążyć nasz portfel. Dlatego warto zadbać o odporność zawczasu. Dobrym sposobem na zdrowie bez leków i przeziębień są soki z różnymi dodatkami. Jak często je spożywać?
Pij soki – będziesz zdrowy!
Zdaniem lekarzy i dietetyków, człowiek powinien dziennie spożywać około pięciu porcji warzyw i owoców. Część z tego zapotrzebowania może pochodzić z soków – jednak nie wszystkie, bowiem soki zawierają mniej błonnika, który jest ważnym elementem naszej diety. Dwie, trzy szklanki w zupełności wystarczą. Aby działały one na nas pozytywnie, muszą być zakupione albo z dobrego źródła (soki jednodniowe, z upraw ekologicznych) albo zrobione własnoręcznie.
Oczywiście na dłuższą metę, szczególnie gdy mamy dużą rodzinę, bardziej opłaca się zakup sokowirówki bądź wyciskarki. I tutaj ponownie trzeba rozważyć, który sprzęt będzie dla nas lepszy. Choć wyciskarka do owoców jest droższa, to zachowuje więcej witamin i minerałów niż sokowirówka. Szczególnie gdy jest wolnoobrotowa – jakość sprzętu docenimy bardzo szybko, gdy zobaczymy, że taki sprzęt nie będzie miał problemów z wyciśnięciem soku nawet z natki pietruszki. Dzięki temu zdrowie bez leków jest jeszcze bardziej realne.
Jak komponować soki?
Nic nie stoi na przeszkodzie, by nasze soki miały różnorodny skład. Nie ograniczajmy się jeżeli chodzi o smak – szukajmy nowych rozwiązań i połączeń. Najlepsze dla zdrowia są soki warzywne, ponieważ zawierają o wiele mniej kalorii i cukru, niż te owocowe. Jednak mamy świadomość, że niewielu osobom mogą one smakować – zazwyczaj wolimy czuć odrobinę słodyczy. Dlatego owoce i warzywa dobrze jest ze sobą łączyć i mieszać.
Jeżeli będziemy chcieli zagęścić sok i sprawić, by był bardziej pożywny, dodajmy otręby czy też płatki owsiane. Oczywiście wcześniej warto je zmiksować. Szukajmy nieoczywistych połączeń – np. cytryna, natka pietruszki i ogórek zielony. Możemy tworzyć zarówno soki jednokolorowe, np. zielone – szpinak, ogórek i zielona papryka, jak i wielokolorowe: marchewka, pomarańcza i burak. Jeżeli chcemy dosłodzić napój, to korzystajmy z naturalnych, dobrej jakości miodów.
Zdrowie bez leków – czy to możliwe?
Czy da się za pomocą soków wzmocnić odporność? Czy zatrzymamy nimi przeziębienie? Oczywiście jest to możliwe, jednak w dużej mierze zależy od naszych indywidualnych preferencji. Pamiętajmy, że warzywa i owoce zawierają w sobie dużo witamin, a jesienią i zimą szczególnie jesteśmy narażenie na ich niedobory. Sprawdźmy więc jakie składniki zawiera marchewka, pomarańcza czy granat i dobierajmy je indywidualnie do swojej diety. Ponadto warto do soków dodać takie rzeczy jak imbir, cebula, goździki czy cynamon. Najwytrwalsi niech ratują się cytryną oraz czosnkiem – to naturalne antybiotyki, które pomogą we wczesnym stadium przeziębienia.
Soki są smaczne i piją je chętnie zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto przy tym wykorzystywać nie tylko owoce i warzywa sezonowe, ale i te egzotyczne – często zawierają inne witaminy i minerały, przez co doskonale uzupełniają się z naszymi rodzimymi. Jeżeli mamy możliwość, szukajmy tych z oznaczeniami bio – aby jak najmniej chemikaliów trafiało do naszego organizmu.