Witamina C – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?

Kwas askorbinowy powszechnie nazywany witaminą C jest niezbędny do funkcjonowania organizmów żywych. Oznacza to, że musi być dostarczana w pożywieniu. Jakie właściwości ma witamina C i gdzie można ją znaleźć?

Właściwości

Kwas askorbinowy posiada wiele zalet i pomaga w walce z wieloma dolegliwościami. Odgrywa istotną rolę w leczeniu infekcji wirusowych oraz łagodzi dolegliwości układu oddechowego. Najważniejsze właściwości to:
– optymalizuje przyswajalność żelaza,
– pobudza produkcję białych krwinek,
– korzystnie wpływa na cholesterol,
– wspomaga proces regeneracji,
– zwalcza wolne rodniki i chroni organizm przed nowotworami,
– wspomaga układ krążenia,
– reguluje ciśnienie tętnicze,
– obniża stężenie glukozy we krwi,

Bogate źródła Witaminy C

Produktem, który powszechnie uważa się za najbardziej bogaty w kwas askorbinowy, to cytryna. Sok z jednej cytryny dostarcza około 35% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Istnieją jednak produkty roślinne, które posiadają tej substancji znacznie więcej. Poniżej znajduje się lista produktów, które są bogatym źródłem witaminy C:
– pomidory
– grapefruity
– gotowana biała kapusta
– truskawki
– kiwi
– brokuł
– pomarańcze
– papryka zielona
– papryka czerwona
– 1 papryka żółta zawiera tyle witaminy C co 16 cytryn.

Często niedobór witaminy C objawia się spadkami odporności, sennością i stanami chronicznego zmęczenia, Jeżeli trapi cię jedna z takich dolegliwości, to warto sięgnąć po wyżej wymienione produkty, aby dostarczyć sowitą ilość witamin do organizmu. Na zdrowie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj