Witamina A – właściwości, gdzie jest jej najwięcej?

Po co nam witamina A?

Witamina A inaczej nazywana retinolem jest bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odpowiada ona z prawidłowe widzenie po zmroku. Działa także przeciwnowotworowo, reguluje prawidłowy rozwój tkanek, wzmacnia odporność organizmu przed patogenami, zapobiega powstawaniu ognisk zakaźnych, dzięki niej nasze paznokcie oraz włosy mają zdrowy wygląd.

Gdzie najwięcej witaminy A?

Witamina ta jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, a więc największe jej ilości możemy znaleźć w produktach zwierzęcych. Zapotrzebowanie jej możemy pokrywać poprzez spożywanie tranu, tłustych ryb, żółtka jaj, mleka, masła, również w marchwi, papryce i żółtych owocach.

Skutki niedoboru i nadmiaru

Niedobór witaminy A objawia się najczęściej kurzą ślepotą — jest to stan, gdy mamy patologiczne trudności w widzeniu po zmroku. Innymi objawami będą wyschnięcie spojówki oraz rogówki oka, trądzik, wysypka, biegunki, zwiększona podatność na zakażenia bakteriami, czy wirusami, kruche oraz wolno rosnące paznokcie i włosy.

Możliwe jest także przedawkowanie witaminy A. Należy brać to pod uwagę podczas suplementacji, ponieważ zbyt duża dawka tej substancji jest dla naszego organizmu bardzo toksyczna. Spośród objawów przedawkowania do najczęstszych należą: drażliwość, bóle głowy oraz stawów i mięśni, powiększenie wątroby lub nawet i jej uszkodzenie co prowadzi do żółtaczki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj